ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012 · Posted in , ,

Συνταγή της Βέφας Αλεξιάδη

Υλικά
2 κιλά αλεύρι δυνατό
200 γρ. μαγιά νωπή ή 6 κουταλιές ξερή
1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
3 1/3 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές σπορέλαιο
1 κουταλιά αλεσμένο μαχλέπι
1 κουταλάκι αλεσμένο κακουλέ
1 κούπα καυτό γάλα
10 αυγά θερμοκρασίας δωματίου
1 3/4 κούπας βούτυρο, λιωμένο ζεστό


Σ' ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε τη μαγιά.
Ρίξτε αρκετό αλεύρι κι ανακατέψτε, ώσπου να επιτύχετε πηχτό χυλό.
Σκεπάστε κι αφήστε το μίγμα σε ζεστό, υγρό μέρος, ώσπου να διπλαστιαστεί σε όγκο.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάλτε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι και το σπορέλαιο.
Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε. Προσθέστε τ' αυγά και δουλέψτε το μίγμα ελαφρά με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια.
Προσθέστε τη μαγιά και στη συνέχεια το αλεύρι σε δόσεις, δουλεύοντας το μίγμα με τα χέρια, χωρίς να ζυμώνετε, ώσπου να υγρανθεί το αλεύρι.
Ύστερα πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουρέκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.
Σκεπάστε την με λαδόχαρτο κι ύστερα τυλίξτε την μέσα σε μια κουβέρτα. Αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο (1 - 2 ώρες).
Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε τη σε 18 μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, πλάστε τα κομμάτια της ζύμης απαλά σε κορδόνια και πλέξτε πλεξίδες.
Βάλτε τις δύο - δύο σε ταψιά φούρνου, στρωμένα με λαδόχαρτο, σκεπάστε τις με βαμβακερές πετσέτες κι αφήστε τις σε ζεστό, υγρό μέρος, να διπλασιαστούν σε όγκο, 30' περίπου. Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό.
Ψήστε τα τσουρέκια δύο - δύο με τη σειρά που τα πλάσατε, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20' περίπου. Δεν πρέπει να τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Ετοιμάστε το γλάσο με 1 κούπα ζάχαρη άχνη, 1 βανίλια και 1 - 2 κουταλιές νερό και περιχύστε τα τσουρέκια. Πασπαλίστε τα με πολύχρωμη τρούφα.




Leave a Reply

e-syntagokosmos. Από το Blogger.