Λαζάνια με ανθότυρο και σπανάκι

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 · Posted in

1 πακέτο λαζάνια
400γρ μοσχαρίσιο κιμά
Λίγο λάδι
Αλάτι, πιπέρι
3 αυγά
500γρ ανθότυρο (ή ρικότα)
1 κιλό σπανάκι, το έχουμε αχνίσει και στύψει από τα νερά του
3φλ τριμμένη μοτσαρέλα
3κσ τριμμένη παρμεζάνα
2κσ βούτυρο

Για την μπεσαμέλ
5κσ βούτυρο
1/2 φλ αλεύρι
4 φλ γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Αλάτι, πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 1/2 φλ σάλτσα ντομάτας

 Για την σάλτσα ντομάτας
1/2 φλ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
2 κουτιά  ντοματάκια ψιλοκομμένα
3 κσ πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
2 φύλα δάφνης

 Για τη σάλτσα ντομάτας
Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο για μερικά λεπτά και μετά προσθέτουμε και το καρότο με το πράσο. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Μετά ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα.
Αφαιρούμε τα φύλλα και βάζουμε τη σάλτσα σε ένα μούλτι μέχρι να γίνει λεία.
Η ποσότητα είναι περισσότερη απ' όσο χρειάζεται το φαγητό όμως μπορούμε να την αφήσουμε να κρυώσει και να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη μέσα σε πλαστικά σακουλάκια για μελλοντική χρήση.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τον   κιμά.  Αλατοπιπερώνουμε, τον αφήνουμε να πιει τα υγρά του ανακατεύοντας συχνά, σβήνουμε την εστία και τον αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και προσθέτουμε το ανθότυρο. Τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

 Για τη μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς. Βάζουμε και το γάλα, αλάτι, πιπέρι. Την ανακατεύουμε κάθε τόσο μέχρι να πήξη. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη σάλτσα ντομάτας.

 Στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους (ή ενός ταψιού) βάζουμε το 1/3 από την σάλτσα μπεσαμέλ και από πάνω την πρώτη στρώση με λαζάνια. Πάνω από τα λαζάνια το μείγμα του ανθότυρου και πάνω του το σπανάκι. Άλλη μια στρώση λαζάνια. Από πάνω τους ο κιμάς. Πάνω στον κιμά πασπαλίζουμε τη μισή μοτσαρέλα και από πάνω άλλο 1/3 σάλτσας μπεσαμέλ. Τελευταία στρώση με λαζάνια και από πάνω την τελευταία σάλτσα μπεσαμέλ. Τέλος πασπαλίζουμε με τα τυριά και τις 2κσ βούτυρο.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 15λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.

Leave a Reply

e-syntagokosmos. Από το Blogger.